Vähän venähti päivittelyväli, mutta tuo neitokainen (melkein 5½kk!) lienee ihan riittävä syy siihen. Otsikosta voi jo jotain päätellä - viime aikoina olen pyöritellyt kaikenlaisia ajatuksia mielessäni. Eli siis miten järjestäisin vaikka kuinka ison kasan Maailman Asioita viksummin jos oisin Pomo. Tästä piti blogata mietteitä jo aiemmin, vaan kuinkas kävikään, ja nyt on osa Hienoista Ajatuksista karannut jo tiehensä..

Mutta siis. Aloitetaanpa nyt vaikka hehkulamppujen käytöstä - ei vaan mene minulle jakeluun, miksei niitä voida kieltää tyystin vaikkapa alkuun nyt täällä Suomessa. Aivan turhaa energiantuhlausta. Ja tähän kyllä luen myös halogeenit. Vaikka ovatkin sisustuksellisesti ja valollisesti kivoja. Joku aika sitten muistelen lukeneeni että jonkinlaista lakialoitetta hehkiksien kieltämiseen ehkä mahdollisesti joku edustelija suunnitteli, mut tiedä häntä.

Sit. Minä jos päättäisin niin ei vaan yksinkertaisesti saisi valmistaa autoja, jotka kuluttavat enemmän kuin X määrän polttoainetta. Kukaan ei ihan oikeasti tarvitse niitä hirveästi kuluttavia, kovaa kulkevia ja kauheasti saastuttavia isojen poikien (?!) leluja. Vaikka saastuttaisivatkin perinteisiä kaahausautoja vähemmän. En myöskään ymmärrä kaikenmaailman citymaastureita, ei mee jakeluun niiden funktio. Eri asia jos asuu landella ja tarvii oikean maasturin tee äm äs. Lisäksi, by the way, raivostuttaa liikenteessä nykyautot ja -autoilijat muutenkin. Autot menee isommiksi koko ajan, niistä on ihan oikeasti aina vain vaikeampi kuljettajan nähdä kulmia ja tajuta missä auton ääriviiva kulkee.. Sitten kun tähän lisätään yleisen välinpitämättömyyden huima lisääntyminen, ajotaitojen selvä heikkeneminen (tuntuu kulkevan käsi kädessä autojen kehityksen kanssa) sekä tausta- ja sivupeilien käyttämisen vaikeus, niin hallelujaa vaan.. En taida tästä aiheesta jatkaa tämän enempää.

Autoiluun vielä pikkuisen liittyen lisäisin Kieltolistaani ehdottomasti työsuhdeautoilun ainakin siinä muodossa, jossa työnantaja maksaa melko huolettomasti bensakulut. Joo joo, on niissäkin varmaan sääntöjä ja rajoituksia että mitä korvataan, en ole kaikesta perillä, mutta onhan yleisesti tiedossa tämäkin että joitakin työsuhdeautoilijoita ei voisi vähempää kiinnostaa polttoaineen kulutus ja tuottamansa päästöt, kun ei itse tarvitse maksaa. Ja usein työsuhdeautot näyttävät olevan niitä ei ihan pieniä tai kovin vähäpäästöisiä..

Ei kun vähän vielä autoilusta. Yhden pakon muistin vielä - ehdottomasti määräisin pakolliseksi lohkolämmittimet ja niiden käytön. Meidänkin pihassa on ihan kivasti tolppapaikkoja, näin keskustassa sijaitsevaksi taloksi, mutta useimmiten noista muistaakseni 9 autosta meidän automme on ainoa joka saa lämmetä ennen talvisia liikkeelle lähtöjä. Auto voi paremmin joo joo, mutta mun mielestä Ihan Oikeasti Tärkeä Asia on se, miten paljon vähemmän lämmitetty moottori tuottaa päästöjä kun lähdetään sitten ajamaan.. Ärrinpurrin, laiskat kurjat nilkit ihmiset.

Pitäis asettaa ehkä jotkut kiintiöt ihmisten energiankäytölle. Että semmoisiin oikeasti tarpeellisiin asioihin ois laskettu kiintiö, johon asti energian käyttö ois kohtuullisen hintaista. Ja sit ne, jotka haluaa aivan välttämättä pitää valoja päällä joka ikisessä huoneessa niissä ihanissa 300neliöisissä lähiötaloissaan, sais maksaa ihan törkeän kalliita kuluja ylimenevistä ns. turhiksi luettavista energiamääristään. En ymmärrä (taloihin ja energia-asioihin liittyen) sitäkään, miten ihmiset uskaltavat laskea taloa rakentaessaan melko sokeasti sähkön saatavuuteen, ja jättävät lämmityksen lähes kokonaan tai jopa kokonaan sähkönsaannin varaan? Kuitenkin muistelen, että melkeinpä joka talvi kun on oikeasti kylmää, on Keski-Suomessa ollut iso määrä taloja ilman sähköä useampia päivinä, jonkin talvimyrskyn sotkettua sähkön kulkua..

Ehkä tää riittää nyt tätä sorttia. Tältä erää. Melko poukkoilevaa tekstiä kun kipaisin välillä neitiä syöttämään ja alkaa itseäkin jo unettaa pikku hiljaa.. Jos jaksan, kirjoittelen vielä toisen entryn Unssin kuulumisista.